Oddelenie hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov
Hygiena výživy je interdisciplinárny medicínsky odbor, ktorý sa podieľa na riešení ochrany zdravia populácie. Hygiena výživy sa zaoberá od vysoko špecializovaných typov špeciálnej a špecializovanej individuálnej výživy, cez všetky typy nemocničnej nutrície, dietetiku, spoločné stravovanie /reštauračné a závodné/, až po bežnú výživu obyvateľstva. Hygiena výživy pri svojej práci využíva metódy a výsledky rôznych biologických a technických vied, ktoré súvisia s výživou.
Oddelenie hygieny výživy plní úlohy v oblasti:
Fyziológie výživy
- analyzuje stav zdravia populácie vo vzťahu k zisteným rizikám v procese výživy,
- sleduje hygienickú problematiku spoločného stravovania /vrátane nemocničného, ústavného a kúpeľného stravovania/ so zvláštnym zreteľom na biologickú hodnotu, a zdravotnú neškodnosť podávaných pokrmov,
- vykonáva výchovnú a poradenskú činnosť so zvláštnym zreteľom na ovplyvňovanie stravovacích zvyklostí obyvateľov, pričom úzko spolupracuje s Poradňou správnej výživy
- podieľa sa na plnení programov ozdravenia výživy a iných celospoločensky významných programov a projektov
Hygieny požívatín
- sleduje hygienickú bezchybnosť, zdravotnú nezávadnosť a biologickú hodnotu potravinových surovín, polotovarov, hotových výrobkov a pokrmov, pri dovoze, v prvovýrobe, vo výrobe výrobkov, pri úschove a doprave požívatín a pri predaji požívatín,
- sleduje výskyt alimentárnych nákaz a otráv a vypracováva návrhy opatrení na ich prevenciu,
- odborne posudzuje návrhy na zavedenie správnej výrobnej praxe, hodnotí monitoring kontrolných kritických bodov pracovníkmi potravinárskych zariadení a ich verifikáciu,
- sleduje a hodnotí pracovné prostredie potravinárskych prevádzok , dodržiavanie osobnej hygieny, zdravotnej a odbornej spôsobilosti ich zamestnancov vrátane managementu,
- vykonáva expertíznu činnosť pri posudzovaní zdravotnej bezchybnosti požívatín a potravinárskych surovín,
- vykonáva poradenskú činnosť s osobitným dôrazom na ochranu potravín a pokrmov pred narušením ich hygienickej a zdravotnej bezpečnosti,
- posudzuje stavebno – technické a prevádzkové podmienky z hygienického hľadiska v zariadeniach potravinárskej činnosti
- posudzuje návrhy na umiestnenie potravinárskych prevádzok, vykonáva konzultácie k projektovým dokumentáciám z hľadiska riešenia hygienickej problematiky potravinárskych zariadení,
- posudzuje hygienickú bezchybnosti strojno-technologického vybavenia potravinárskych zariadení a dopravných prostriedkov,
- posudzuje spôsob zásobovania pitnou vodou potravinárskych zariadení,
- posudzuje spôsob odstraňovania tuhých a tekutých odpadov z potravinárskych zariadení,
- vykonáva a vedie registráciu potravinárskych prevádzok,
- prijíma a odovzdáva informácie v súvislosti s výskytom nebezpečných potravín v rámci rýchleho výstražného systému nad potravinami a krmovinami a v rámci opatrení národného pohotovostného plánu,
Hygiena predmetov bežného používania
- vykonáva štátny zdravotný dozor nad zdravotnou bezchybnosťou predmetov prichádzajúcich do priameho alebo nepriameho styku s požívatinami, resp. do kontaktu s ľudským telom /napr. potravinárske stroje, obaly, uzávery, kozmetické prostriedky/
- vykonáva expertíznu a konzultačnú činnosť pri posudzovaní zdravotnej bezchybnosti predmetov bežného používania,
- vykonáva štátny zdravotný dozor v rámci hláseného rýchleho výstražného systému
Personálne obsadenie
Meno | Telefón | |
---|---|---|
Mgr. et Mgr. Darina Paulíková, MHA | 046/5192030 | darina.paulikova@ruvzpd.sk |
Mgr. Petra Fábryová | 046/5192035 | petra.fabryova@ruvzpd.sk |
Ing. Katarína Horváthová Trúchla | 046/5192034 | katarina.horvathova@ruvzpd.sk |
Ing. Lenka Keratová | 046/5192031 | lenka.keratova@ruvzpd.sk |
Bc. Mária Kriváneková | 046/5192033 | maria.krivanekova@ruvzpd.sk |
Bc. Katarína Pračková | 046/5192032 | katarina.prackova@ruvzpd.sk |