Soľ áno, ale málo

Učiteľky, vychovávateľky v materských školách i rodičia môžu deťom príťažlivou formou vysvetliť, prečo je potrebné soľou šetriť.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pripravil informačný leták  o rizikách nadmerného príjmu soli a o nezdravých potravinách, ktorý v týchto dňoch distribuujú do škôlok všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva. Deti sa napríklad dozvedia, že soľ je aj v sladkých koláčoch,  v šunke, v mliečnych výrobkoch, či v konzervovanej zelenine. Okrem informácií o tom, čo spôsobuje nadmerný príjem soli v organizme, leták prináša tipy, ako sa dá množstvo soli pri varení a úprave jedál znížiť. Deti si zdravé rady lepšie zapamätajú aj vďaka omaľovánke na zadnej strane letáka a pexesu, s ktorým sa naučia rozlišovať zdravé a nezdravé potraviny.

Vyrobené s finančnou a odbornou pomocou WHO v rámci Dvojročnej dohody o spolupráci s MZ SR na roky 2018-2019.