Letné hnačky
Charakteristika hnačkového ochorenia
Hnačku môže sprevádzať vracanie, vysoké teploty, potenie a kŕče v bruchu. Ak sú pôvodcom hnačiek baktérie, vírusy, kvasinky, prípadne črevné parazity, ide o infekčnú hnačku. Neinfekčné hnačky vznikajú po dietetických chybách, napríklad po nevhodnej kombinácii potravín alebo konzumácii väčšieho množstva ovocia a následne tekutín, alebo pre iné závažné organické poruchy v zažívacom trakte. Väčšina hnačkových ochorení, hlavne v letnom období, je však spôsobená infekčnou nákazou.
Akútne infekčné hnačky často nazývame aj ochorením špinavých rúk. Nedodržiavaním hygieny v spoločných toaletách, v reštauračných zariadeniach, na kúpaliskách sa môže infekcia cez ústa preniesť až do tráviaceho traktu. K ochoreniu môže dôjsť aj po požití kontaminovanej, nedostatočne tepelne spracovanej potravy. Akútne infekčné hnačky trvajú zvyčajne tri, maximálne päť dní. Ak hnačka pokračuje viac ako tri týždne, ide o chronické ochorenie. Jeho príčinou môžu byť aj iné závažnejšie príčiny, napríklad nešpecifické črevné zápaly, ktoré si už však vyžadujú odborné vyšetrenie gastroenterológom.
Ako hnačkové ochorenia liečiť
Hnačkou, potením a vracaním stráca pacient tekutiny a minerály. Je dehydrovaný, preto ich musí čo najskôr nahradiť. U detí a starších ľudí príbuzní často neodhadnú stupeň dehydratácie, čo môže mať vážne následky. V akútnom štádiu hnačkami oslabený pacient potrebuje tekutinu hneď, ako je to len možné. Stačí malé množstvo po lyžičkách či tekutinu popíjať pomocou slamky. Najlepšie nesýtenú minerálku s vysokým obsahom sodíka a draslíka, slabý čierny čaj s troškou soli a cukru a riedený minerálkou. Neodporúčajú sa bylinkové čaje s citrónom.
Pacient by mal ostať ležať v posteli. Keď hnačky a vracanie prestanú, stolica je hustejšia a pacient nemá teplotu, môže začať s diétnou stravou suchármi, roztlačenou kašou, ryžovým odvarom, varenými zemiakmi a zeleninou. Ak potravu neznesie, treba počkať a podávať iba tekutiny.
Probiotiká urýchlia proces liečenia
Keďže pri hnačkách sa oslabuje črevná flóra (najmä pri podávaní antibiotík) a dochádza k nerovnováhe v tráviacom trakte, individuálne sa odporúčajú probiotické jogurty (nie však ovocné) alebo probiotické extrakty ako doplnky výživy, ktoré dostať v lekárni. Živé probiotické kultúry v kapsliach priamo ovplyvňujú vnútorné prostredie v tenkom čreve a potláčajú ďalšie množenie agresívnych kmeňov. Zo stravy by sa počas zotavovania mali vylúčiť rôzne pochutiny, mastné jedlá a živočíšne tuky.
Druhy črevných ochorení
V našich podmienkach hnačky najčastejšie vyvoláva baktéria Salmonella. Najzraniteľnejšie sú malé deti. Ich imunita ešte nie je vyzretá a intenzívnejšie zareagujú na infekciu, ktorá u dospelého nemusí mať tak dramatický priebeh. Ľahko sa nakazia aj tehotné ženy, starší ľudia či tí, ktorí sú oslabení po dlhotrvajúcich chorobách a po operáciách.
Príznaky ochorenia
Ochorenie sa začína 6 až 36 hodín po požití kontaminovanej potravy. Náhle sa dostaví nevoľnosť, nutkanie na vracanie, bolesti hlavy, riedke až vodnaté stolice a postupne sa pridávajú ďalšie príznaky. Postihnutý stráca množstvo tekutín i životne dôležité minerály. Ak hnačky sprevádzajú vysoké teploty, pacient potrebuje vyšetrenie odborníka infektológa, ktorý nariadi kultiváciu stolice. Ochorenie vzniká najčastejšie po požití kontaminovaných potravín najčastejšie vaječných, mäsových alebo mliečnych. Často sa jedná o lahôdkárske a cukrárske výrobky.
Podobné príznaky ochorenia má aj Shigella (úplavica, bacilárna dyzentéria),ktorá sa prenáša rukami kontaminovanými stolicou, kontaminovanými predmetmi, potravinami a vodou. Ďalším ochorením je hnačka spôsobená Campylobacterom častá po konzumácii rýchlo opečeného kuracieho mäsa v hamburgeroch, kontaminovanou vodou, mliekom.
Početné sú aj hnačky spôsobené parazitmi Gardia lamblia intenstinalis – ochorenie vzniká po požití cyst, ktorými môžu byť kontaminované potraviny a voda.
Množstvo hnačiek majú na svedomí podmienené patogénne mikroorganizmy a vírusy.
Rady pre zdravé leto
- pri nákupe vyberajte technologicky spracované, zdravotne vyhovujúce potraviny (pasterizované mlieko, vákuovaný syr)
- ovocie a zeleninu dôkladne umyte pod tečúcou pitnou vodou
- potraviny dostatočne tepelne spracujte
- suroviny a potraviny uchovajte v chlade, najlepšie je okamžité zmrazenie
- jedlo zohrievajte minimálne pri teplote 70 °C
- neskladujte vedľa seba surové a uvarené potraviny
- kuchynský riad udržiavajte v maximálnej čistote
- varte iba z pitnej vody
- dodržiavajte dostatočnú hygienu rúk, ktorými jedlo pripravujete a konzumujete