Dodržujte pravidlá hygieny správnym zaobchádzaním s potravinami a stravou
- mäso a vajcia nakupujte len v povolených predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení,
- suroviny skladujte v chladničke, zabránite rozmnožovaniu salmonel, ktoré sa množia pri teplotách od 10 – 60 °C, najviac medzi 30 – 40 °C,
- surové vajcia neumývajte, pórmi v škrupine môžete zaniesť salmonely z povrchu dovnútra vajec,
- pri manipulácii so surovým mäsom a surovými vajcami dbajte o zvýšenú hygienu: pracovné miesto i nádoby dôkladne poumývajte teplou vodou a detergenčným prostriedkom (Jar, Pril a pod.), po práci si dôkladne umyte ruky, zabránite tak znečisteniu hotových jedál salmonelami,
- nekonzumujte jedlá, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované, na zneškodnenie salmonel treba vajce variť vo vode teplej 60 °C 12 minút, pri tepelnom spracovaní mäsa je nutné, aby sa táto teplota dosiahla v celom jeho objeme,
- majonézu používajte len priemyselne vyrobenú,
- zmrazené suroviny pred tepelnou úpravou dôkladne rozmrazte, aby sa prevarili v celom objeme,
- hotové jedlá skladujte pri teplote do 10 °C, pred podávaním zohrejte na minimálne 90 °C alebo krátko povarte,
- zabráňte styku medzi surovými a uvarenými potravinami,
- dodržujte zásady osobnej hygieny, umývajte si ruky pred začatím prípravy stravy a po použití WC,
- v letných mesiacoch sa vyhýbajte konzumácii krémových zákuskov, potravinám a zákuskom, ktoré obsahujú surové vajcia alebo nepasterizované mlieko.
Oddelenie výchovy ku zdraviu