16. október – Svetový deň potravy
Svetový deň potravy alebo Svetový deň výživy sa zapísal do dejín v roku 1979 na konferencii Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo FAO.
Heslom pre Svetový deň potravy 2015 je:
Sociálna ochrana a rozvoj poľnohospodárstva pomôžu odstrániť chudobu na vidieku.
Vo svete ešte stále existujú obrovské rozdiely, pokým jedni žijú v prepychu a blahobyte, ďalší trpia a zomierajú od hladu. Svetový deň potravy je uznávaný vo viac ako 150 krajinách po celom svete. V niektorých krajinách sa venujú najmä problematike nových technológií pri produkcii potravinových surovín, inde riešia základný problém – nedostatok potravín a hladovanie. V každom prípade extrémy zdraviu neprospievajú, v bohatých krajinách ide o prejedanie sa a nadmernú konzumáciu potravín, v krajinách tretieho sveta ľudia umierajú kvôli nedostatku jedla.
V súčasnosti sa vážnym problémom stáva nárast obezity nielen u dospelých, ale aj u detí. Obezita a nadváha sú jeden z najhlavnejších rizikových faktorov pre vznik zdravotných problémov. Počet obéznych ľudí sa neustále celosvetovo zvyšuje a Slovensko nie je výnimkou. Namiesto toho, aby sa ľudia stravovali zdravo a striedmo, konzumujú veľmi sladké až presladené, slané alebo mastné jedlá. Konzumáciou nevhodných a nezdravých potravín, prejedaním sa, môžu vznikať rôzne zdravotné problémy a ochorenia (cukrovka, obezita, vysoký krvný tlak,….).
Preto je potrebné, aby každodenný jedálniček obsahoval ovocie, zeleninu a dostatočné množstvo tekutín. Organizmus potrebuje byť zásobený rozmanitými živinami, ako bielkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a minerálne látky, ktoré sú obsiahnuté v potravinách. Tieto nájdeme v pestrej a vyváženej strave. Čím je strava pestrejšia, tým je nižšia pravdepodobnosť tvorby nedostatočného alebo nadbytočného množstva niektorej živiny. Z toho vyplýva, že všetko treba konzumovať s mierou.