»  »» Vakcinačné centrum - Bojnice a Prievidza ««  «

14. november – Svetový deň diabetu

Ide po poruchu látkovej premeny. Jej následkom je trvalo zvýšená hladina cukru v krvi nad normálnu hodnotu 5,6 mmol/l. Cukrovka patrí medzi najzávažnejšie ochorenia, ktorým na Slovensku trpí asi 5 % obyvateľstva a ročne na ňu ochorie okolo 15 000 osôb.

Rozoznávajú sa dva najčastejšie typy diabetu:

  1. Diabetes I. typu – najčastejšie sa vyskytuje u mladých ľudí a detí. Je spôsobený poruchou funkcie pankreasu, ktorý stráca schopnosť produkovať inzulín. Ľudia s týmto typom diabetu sú odkázaní na injekčné podávanie inzulínu. Do určitej miery je náchylnosť na cukrovku tohto typu geneticky zdedená.
  2. Diabetes II. typu – častejšie sa vyskytuje u dospelých ľudí vyššieho veku. Čoraz častejšie sa už ale diagnostikuje u mladých ľudí a obéznych detí. Príčinou ochorenia je stav, keď organizmus produkuje často dostatočné množstvo inzulínu, ale inzulín je nedostatočne účinný, lebo cieľové miesta v bunkách, na ktoré má účinkovať, reagujú na jeho pôsobenie len slabo alebo nereagujú vôbec. Pacientom s cukrovkou 2. typu väčšinou stačí liečba diétou a tabletami. V niektorých prípadoch sa, ale môže stať, že aj títo pacienti skončia na liečbe inzulínom.

K vzniku a rozvoju cukrovku napomáhajú rizikové faktory, ako sedavý spôsob života, vysoký krvný tlak, nevhodná životospráva/diéta, obezita. Cukrovka je choroba s dlhodobým priebehom. U pacientov, ktorí nedodržujú stanovený liečebný režim sa po určitom čase často objavujú:

  • choroby srdca a ciev,
  • zlyhanie obličiek,
  • postihnutie zraku,
  • poškodenie nervového tkaniva,
  • rôzne iné závažné komplikácie.

Prvotné príznaky cukrovky môžu byť rôzne a pri vzniku ochorenia nemusia byť rozvinuté všetky naraz. K základným príznakom cukrovky patrí únava spojená s chudnutím, časté močenie, smäd, ospalosť, zhoršenie zraku.

Zásady stravovania pri cukrovke:

  • jesť pravidelne 5 až 6 krát denne, častejšie a menšie množstvá,
  • správne zloženie diéty – čo sa týka obsahu cukrov, tukov a bielkovín,
  • vhodné sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny (zelenina, ovocie, celozrnné pečivo, vločky),
  • konzumovanie bielkovín s nízkym obsahom tukov a cholesterolu (chudé a biele mäso, ryby),
  • jesť veľa zeleniny a čo najviac v surovom stave,
  • zabezpečiť v strave dostatok vitamínov a minerálov (zmiešaná strava ich obsahuje v dostatočnom množstve), ich zdrojom je hlavne surová zelenina a ovocie,
  • obmedziť príjem kuchynskej soli – zvyšuje krvný tlak, namiesto soli možno jedlá ochutiť bylinkami a koreninami,
  • vylúčiť zo stravy ľahko vstrebateľné cukry (čokolády, cukríky), ako zdroj energie využívať potraviny obsahujúce cukor v prirodzenej forme a škrob (celozrnné pečivo, cestoviny, ryža, ovocie, zelenina, mlieko),
  • znížiť príjem celkového množstva tukov, uprednostňovať tuky rastlinného pôvodu a nízkotučné mliečne výrobky,
  • nutný je dostatočný príjem tekutín vo forme vody, nevhodné sú sladené nápoje (kofola, tonik), alkoholické nápoje.